Makaroniki czekoladowe

    Makaroniki czekoladowe

    10polubień
    1godz.13min.


    Zrobione przez 30 osób

    Sprawdź, co potrafisz upiec - najlepiej na tych lekkich, boskich czekoladowych makaronikach. Mój mąż je uwielbia, więc zawsze piekę mu je na urodziny, ale podwójną ilość! Przechowuję je w szczelnym pojemniku i później możemy je jeść jeszcze długo po urodzinach.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 białka
    • 1 szczypta soli
    • 180 g cukru pudru
    • 120 g mielonych migdałów
    • 1 łyżka gorzkiego kakao
    • Nadzienie czekoladowe
    • 130 g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
    • 40 g śmietany 48%
    • 85 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 13min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.13min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno.
    3. W innej misce wymieszać migdały z cukrem pudrem i kakao. Dodać to do białek w kilku partiach, mieszając trzepaczką na gładką masę.
    4. Przelać mieszaninę do woreczka dekoratorskiego i wyciskać po około łyżce masy wprost na przygotowaną blachę, pozostawiając odstęp między ciastkami. Odstawić na 30 minut.
    5. W międzyczasie przygotować nadzienie czekoladowe: w miseczce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę, a następnie wmieszać do niej śmietanę i masło. Dobrze wymieszać i schłodzić.
    6. Po upływie 30 minut piec makaroniki w rozgrzanym piekarniku przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygły.
    7. Na płaską część makaroników nakładać łyżeczkę masy czekoladowej i przykryć drugim makaronikiem. Powtórzyć z pozostałymi ciasteczkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis