Rolada bożonarodzeniowa z nutellą

    Rolada bożonarodzeniowa z nutellą

    1polubienie
    32min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta pyszna rolada jest doskonała na Boże Narodzenie, a przy tym jest bardzo łatwa. Biszkopt smaruje się nutellą, a następnie zwija w roladę i dekoruje stopioną czekoladą. Można ją też oprószyć cukrem pudrem, żeby przypominał śnieg.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g mąki pszennej
    • 125 g cukru
    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szczypta soli
    • nutella (ile będzie trzeba)
    • ciemna czekolada (ile będzie trzeba)
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
    2. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać miękkie masło i zmiksować, a następnie dodać mąkę, 1 łyżkę letniej wody i proszek do pieczenia, i wymieszać łyżką.
    3. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut.
    4. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i - odwracając blaszkę do góry dnem - wyłożyć je na wilgotną ściereczkę. Posmarować nutellą i zwinąć w roladę, posługując się ściereczką, która pomoże utrzymać ciasto w odpowiednim kształcie.
    5. W małej miseczce stopić czekoladę z masłem. Mieszać, aby się dobrze połączyły. Polać tym roladę. Jeśli chcemy, by rolada przypominała polano, możemy narysować w czekoladzie linie przypominające korę drzewa.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis