Tort Harry Potter

    Tort Harry Potter

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To fantastyczny tort dla fanów Harry'ego Pottera. Biszkopt, który ma kształt książki, przełożony kremem czekoladowym i udekorowany polewą czekoladową. Pychota!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Biszkopt
    • 125 g cukru
    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 60 g masła
    • 100 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • Krem czekoladowy
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru pudru
    • 70 g gorzkiej czekolady
    • 1 łyżka mleka
    • Polewa czekoladowa
    • 100 g czekolady
    • 50 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 250 C. Dużą, kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Biszkopt: żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wmieszać stopione masło, a następnie dodać 1/2 mąki.
    3. W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do żółtek dodać połowę białek, pozostałą mąkę i resztę białek, i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Przelać ciasto na przygotowaną blachę i wygładzić, aby powstała warstwa o grubości 1 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
    5. Wyjąć ciasto z piekarnika i - odwracając blachę do góry dnem - wyłożyć na ściereczkę. Przeciąć na dwie części, jedną troszeczkę węższą od drugiej (nie więcej niż 5 mm). Od szerszej części odkroić wąski pasek. Ostudzić.
    6. Krem czekoladowy: czekoladę z 1 łyżką wody stopić w mikrofalówce, podgrzewając w 10 sekundowych sesjach. Po każdej sesji wymieszać. Czekolada ma być błyszcząca i gładka.
    7. W robocie kuchennym (lub za pomocą drewnianej łyżki) rozmieszać masło, aby było miękkie, a następnie dodać cukier puder i czekoladę. Wmieszać mleko. Gdy ciasto ostygnie, posmarować tym kremem jedną warstwę ciasta, a na tym ułożyć drugą warstwę. Z boku przykleić odkrojony wcześniej pasek ciasta, tak, aby przypominał grzbiet książki.
    8. Dekorowanie: w mikrofalówce stopić czekoladę z łyżką masła. Gdy czekolada się stopi, dodać pozostałe masło i mieszać, aż będzie gładka i błyszcząca. Posmarować tym cały wierzch ciasta (czyli okładkę książki), ale nie smarować boków, bo te mają przypominać kartki książki.
    9. Okładkę można udekorować według własnego uznania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis