Leczo w słoikach

    Leczo w słoikach

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Prosty przepis na leczo do słoików na zimę. Leczo pochodzi z Węgier. Doskonale smakuje jako dodatek do potraw z grilla, dań na zimno, wędlin lub po prostu ze świeżym pieczywem.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg papryki (mieszanej), pokrojonej w paski
    • 1 kg cebuli, drobno posiekanej
    • 1 kg pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
    • 150 g cukru
    • 50 g soli
    • 100 ml oleju roślinnego
    • pieprz
    • dużo papryki mielonej
    • 3 liście laurowe
    • ocet

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zamieszać kilka razy. Wyciągnąć liście laurowe.
    2. Gorące leczo wlać do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręcić zakrętki. Zostawić w słoikach przez co najmniej 4 tygodnie przed spożyciem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis