Czekoladowe babeczki z polewą z nutelli

    Czekoladowe babeczki z polewą z nutelli

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niezwykle czekoladowe! Polewa z nutelli jest najprostsza na świecie - po prostu smaruje się nią prosto ze słoika! Na Wielkanoc dekoruję te babeczki mini jajeczkami.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 cupcakes

    • 180 g cukru
    • 2 jajka
    • 160 ml maślanki
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 130 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g kakao
    • 1 duża szczypta soli
    • 160 g masła, stopionego
    • 2 łyżki śmietany 48%
    • 130 g ciemnej czekolady pokrojonej na drobne kawałki
    • Do dekoracji
    • 12 łyżeczek nutelli
    • 60 mini jajeczek albo kolorowa posypka (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Formę na 12 muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
    2. W misce roztrzepać jajka z cukrem, aby powstała puszysta masa.
    3. W małej misce wymieszać maślankę z wanilią.
    4. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać mokre składniki na zmianę z maślanką i jajkami. Wmieszać stopione masło, a następnie kawałki czekolady i śmietanę.
    5. Napełnić foremkę do 3/4 wysokości. Piec przez 20-25 minut, aż babeczki będą sprężyste w dotyku. Wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce.
    6. Polewa: Na każdej babeczce równomiernie rozprowadzić nutellę. Dekorować mini jajeczkami albo kolorową posypką.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis