Pudding czekoladowo-kokosowy z sosem pomarańczowym

    Pudding czekoladowo-kokosowy z sosem pomarańczowym

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To bardzo łatwy pudding, który zostanie zjedzony w mgnieniu oka. Uwielbiam w tym deserze ten jaskrawy sos pomarańczowy. Zawsze podaję go na Sylwestra.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g wiórków kokosowych
    • 150 g mielonych migdałów
    • 200 g ciemnej czekolady
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
    • 2 pomarańcze
    • 50 g cukru
    • 1 laska wanilii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Czekoladę stopić w misce znajdującej się nad garnkiem z gotującą wodą.
    2. W misce wymieszać kokos z mielonymi migdałami i jajkiem. Dodać połowę cukru. Wmieszać stopioną czekoladę. Z masy uformować 4 kule.
    3. Owinąć każdą kulę w folię spożywczą i uformować kule albo inne kształty. Ostudzić i wstawić do lodówki.
    4. Przygotować sos: wycisnąć sok z obydwu pomarańczy.
    5. W rondelku podgrzać pozostały cukier z sokiem pomarańczowym i wodą z kwiatów pomarańczy.
    6. Sposób podania: na środku pucharka umieścić kulkę czekoladową, polać syropem pomarańczowym, a następnie udekorować laską wanilii. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis