Ciasto czekoladowe z truskawkami i miętą

    (10)
    1 godz. 5 min

    To gwarantowany hit! Mieliśmy przynieść coś na piknik, więc zdecydowałam się na dość wyrafinowane ciasto czekoladowe! Odrobina sosu truskawkowego, kilka listków mięty i... voila! Talerz był pusty gdy wychodziliśmy z pikniku!


    Zrobione przez 26 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 230 g gorzkiej czekolady
    • 5 jajek
    • 80 g masła
    • 100 ml sosu truskawkowego (lub musu truskawkowego)
    • 50 g mąki pszennej
    • 10 listków mięty, bardzo drobno posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę.
    3. W tym czasie oddzielić białka od żółtek. W misce roztrzepać trzepaczką żółtka z cukrem, aby powstała pienista masa. W drugiej misce ubić na sztywno białka.
    4. Stopioną czekoladę zdjąć z kuchenki i dodać do niej masło. Mieszać, aż masło się stopi. Wmieszać żółtka, sos truskawkowy, mąkę, a na koniec miętę. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką, zagarniając ciasto od spodu.
    5. Piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z blaszki, odwracając ją do góry dnem i postawić na metalowej kratce, by ostygło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)