Ciasto czekoladowe z truskawkami i miętą

    (10)

    To gwarantowany hit! Mieliśmy przynieść coś na piknik, więc zdecydowałam się na dość wyrafinowane ciasto czekoladowe! Odrobina sosu truskawkowego, kilka listków mięty i... voila! Talerz był pusty gdy wychodziliśmy z pikniku!


    Zrobione przez 26 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 230 g gorzkiej czekolady
    • 5 jajek
    • 80 g masła
    • 100 ml sosu truskawkowego (lub musu truskawkowego)
    • 50 g mąki pszennej
    • 10 listków mięty, bardzo drobno posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę.
    3. W tym czasie oddzielić białka od żółtek. W misce roztrzepać trzepaczką żółtka z cukrem, aby powstała pienista masa. W drugiej misce ubić na sztywno białka.
    4. Stopioną czekoladę zdjąć z kuchenki i dodać do niej masło. Mieszać, aż masło się stopi. Wmieszać żółtka, sos truskawkowy, mąkę, a na koniec miętę. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką, zagarniając ciasto od spodu.
    5. Piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z blaszki, odwracając ją do góry dnem i postawić na metalowej kratce, by ostygło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)