Zaloguj się Zarejestruj się

Masa czekoladowa

Ten przepis na masę czekoladową jest banalnie prosty. Stopioną czekoladę miesza się z masłem i cukrem. Można ją wykorzystać do dekorowania i przekładania tortów lub ciast.

Bibus

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 1 łyżka mleka
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1min.  ›  Gotowe w: 11min. 

  1. W mikrofalówce stopić czekoladę z 1 łyżką mleka. Podgrzewać przez 10 sekund, zamieszać, znów podgrzać, itd. aż czekolada będzie gładka i lśniąca
  2. Zmiksować masło, aby było miękkie, dodać cukier puder i czekoladę. Miksować, aż masa będzie gładka. Zużyć natychmiast lub przykryć i wstawić do lodówki do czasu użycia.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie