Masa czekoladowa

    Masa czekoladowa

    Zapisz do ulubionych
    11min.


    Zrobione przez 20 osób

    Ten przepis na masę czekoladową jest banalnie prosty. Stopioną czekoladę miesza się z masłem i cukrem. Można ją wykorzystać do dekorowania i przekładania tortów lub ciast.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka mleka
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru pudru
    • 70 g gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1min.  ›  Gotowe w: 11min. 

    1. W mikrofalówce stopić czekoladę z 1 łyżką mleka. Podgrzewać przez 10 sekund, zamieszać, znów podgrzać, itd. aż czekolada będzie gładka i lśniąca
    2. Zmiksować masło, aby było miękkie, dodać cukier puder i czekoladę. Miksować, aż masa będzie gładka. Zużyć natychmiast lub przykryć i wstawić do lodówki do czasu użycia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis