Czekoladowy pudding chlebowy

    Czekoladowy pudding chlebowy

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeśli lubisz czekoladę - ten pudding jest dla Ciebie stworzony! Ma bardzo bogaty, czekoladowy smak i jest pyszny! Podawać na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g białego chleba ze skórką, pokrojonego w małą kostkę
    • 250 g groszków czekoladowych
    • 250 ml creme fraiche
    • 250 ml śmietany tortowej (48%)
    • 5 łyżek gorzkiego kakao
    • 100 g cukru
    • 5 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W dużej misce wymieszać kostki chleba z połową groszków czekoladowych.
    2. W rondelku wymieszać creme fraiche ze śmietaną tortową i kakao, i mieszać trzepaczką nad małym ogniem. Dodać pozostałe groszki czekoladowe i kontynuować mieszanie, aż czekolada się stopi.
    3. W średniej misce zmiksować jajka z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masę śmietanową. Wlać tę mieszaninę na chleb i odstawić na 1 godzinę, aby chleb wchłonął śmietanę.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    5. Przelać pudding do 6 kokilek lub do wysmarowanego masłem, kwadratowego naczynia żaroodpornego i piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KatarzynaRaś
    autor:
    0

    gdzie mozna kupić śmietanę 48% - 13 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis