Jabłka w cieście naleśnikowym

    Jabłka w cieście naleśnikowym

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nazywane także plackami z jabłek - z dziurką. Tak czy siak, proste i pyszne. Spróbuj to się przekonasz.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg jabłek
    • 200 G mąki
    • 2 jajka
    • 100 ml mleka
    • 50 ml śmietanki 18%
    • 1 łyżka cukru
    • sok z cytryny
    • olej do smażenia
    • cukier puder z wanilią do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mąkę, cukier, jajka, mleko i śmietankę wymieszać. Jabłka obrać, pokrajać na plastry, usuwając gniazda nasienne, i skropić sokiem z cytryny. Plastry jabłek nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć na oleju, aż będą rumiane.
    2. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem z wanilią.
    3. Dobra rada. Takie placki można też zrobić z utartych grubo jabłek zmieszanych z ciastem. Nakładamy wtedy łyżką porcje ciasta z jabłkami na olej i smażymy placki bez dziurek. Jabłka przed włożeniem do ciasta możemy lekko posypać cynamonem. Najlepiej nadają się na placki twarde, kwaśne owoce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis