Czekoladowo-waniliowe ciasto neapolitańskie

    Czekoladowo-waniliowe ciasto neapolitańskie

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciasto neapolitańskie pochodzi oryginalnie z Neapolu i jest to ciasto warstwowe. W tej wersji mamy warstwy waniliową i kakaową, nasączone kawą iprzełożone ganaszem i nutellą. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Biszkopt waniliowy
    • 180 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 180 g mąki pszennej
    • Biszkopt kakaowy
    • 2 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 125 g cukru
    • 125 g masła, stopionego
    • 25 g kakao
    • 60 g mąki pszennej
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • Ganasz
    • 200 g czekolady
    • 100 ml śmietany 18%
    • 1 słoik nutelli
    • 250 ml kawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Przygotować biszkopt waniliowy: masło wymieszać widelcem na kremową masę, dodać cukier i wanilię, i wymieszać na gładką masę. Dodać żółtka, wymieszać, a następnie dodać mąkę. W osobnej misce ubić białka na sztywno, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką kwadratowej blaszki.
    3. Piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed wyjęciem z blaszki. Przekroić w poprzek, aby powstały 2 warstwy.
    4. Rozgrzać piekarnik do 210 C.
    5. Przygotować warstwę kakaową: oddzielić białka od żółtek. W misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać stopione masło, wymieszać, a następnie dodać kakao, mąkę i mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką kwadratowej blaszki (takiej samej jak do warstwy waniliowej). Piec przez 12 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie wyjąć z blaszki.
    6. Przygotować ganasz: czekoladę zetrzeć do miski. W rondelku zagotować śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady. Wymieszać.
    7. Złożyć placek: Kwadratowe naczynie lub blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć warstwę biszkoptu waniliowego i posmarować go kawą. Na tym rozsmarować ganasz i ułożyć na nim warstwę kakaowego biszkoptu i ponownie nasączyć kawą. Następnie rozsmarować warstwę nutelli i przykryć drugim biszkoptem waniliowym, które należy nasączyć kawą. Wstawić na 30 minut do lodówki, aby ganasz stwardniał.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis