Babeczki czekoladowo-kokosowe

    Babeczki czekoladowo-kokosowe

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To babeczki pełne czekolady i kokosa, udekorowane ganaszem czekoladowym. Jeśli użyjecie do nich czekolady o zawartości kakao 85%, będą miały bardzo bogaty smak.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mąki pszennej
    • 310 g cukru
    • 220 ml oleju
    • 3 jajka
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 75 ml mleczka kokosowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Ganasz czekoladowy
    • 180 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 85%, posiekanej
    • 250 ml śmietany tortowej (48%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
    2. W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajka z olejem i mleczkiem kokosowym. Dodać mokre składniki do suchych składników i dobrze wymieszać. Dodać wanilię i kokos i znów dobrze wymieszać.
    3. Wlać ciasto do przygotowanych foremek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
    4. Przygotować ganasz czekoladowy: posiekaną czekoladą włożyć do miski. Śmietanę podgrzać na średnim ogniu i kiedy przy brzegach rondelka zaczną pojawiać się bąbelki, wlać ją do czekolady. Mieszać, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wstawić miskę do lodówki i odczekać, aż będzie całkiem zimna.
    5. Gdy babeczki ostygną, wyjąć polewę z lodówki i dobrze roztrzepać trzepaczką. Dekorować babeczki ganaszem, wyciskając go z woreczka dekoratorskiego, lub po prostu rozsmarowując go nożem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ramotowska30
    autor:
    0

    Nie polecam używania czekolady wawel 70 % kakao gdyż nadaje kwaskowaty posmak ganaszu. Ogólne przepis dobry a babeczki wyszły rewelacyjnie i pysznie - 21 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis