Wieprzowina na słodko-kwaśno

    Wieprzowina na słodko-kwaśno

    1polubienie
    1dzień6godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Wieprzowina na słodko-kwaśno to jedno z ulubionych dań kuchni chińskiej. To doskonałe danie dla całej rodziny, które można sobie przygotować w domu, a czuć się jak w restauracji! Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 puszka (440 g) ananasa w kawałkach (sok zachować)
    • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 2 łyżeczki białego lub czerwonego octu winnego
    • 80 ml passaty
    • 80 ml wody
    • 400 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki oleju
    • 1 cebula pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
    • 125 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1dzień6godz.  ›  Gotowe w: 1dzień6godz.15min. 

    1. W misce wymieszać 80 ml soku z ananasa ze skrobią kukurydzianą, cukrem, octem, passatą i 80 ml wody. Odstawić.
    2. Wieprzowinę przełożyć do woreczka foliowego, dodać mąkę i potrząsać, aby mięso dobrze się nią pokryło. Wyjąć mięso z worka i strzepnąć nadmiar mąki. W woku, na dużym ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać wieprzowinę i smażyć partiami przez 2-3 minuty, stale mieszając, aż mięso się przyrumieni. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Wyjąć mięso z woka i odstawić.
    3. Rozgrzać w woku pozostały olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać paprykę, pieczarki i ananasa i smażyć przez 2 minuty. Dodać mieszaninę z sokiem ananasowym i wieprzowinę, i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, aby sos zgęstniał.
    4. Podawać na świeżo ugotowanym ryżu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis