Kurczak z chińskim makaronem

    Kurczak z chińskim makaronem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Szybki i prosty przepis na kurczaka z makaronem i dużą ilością warzyw. Obojętnie, jakiego smaku zupek użyjecie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 cukinie, przekrojone wzdłuż na pół, a następnie na plasterki
    • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
    • 5 pieczarek, drobno posiekanych
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 opakowania zupek chińskich z makaronem
    • 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w paseczki
    • 3 łyżki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do woka lub patelni wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać go na średnim ogniu. Dodać wszystkie warzywa i pieczarki, wymieszać. Gdy warzywa zmiękną, dodać przyprawy z zupek chińskich (ale nie dodawać oleju, jeśli jest w zupkach!).
    2. W garnku zagotować wodę.
    3. W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać kurczaka. Smażyć na średnim ogniu na rumiano. Podlać sosem sojowym, zdrapać z dna patelni przypalone kawałki i gotować sos, aby zgęstniał.
    4. Dodać kurczaka do woka z warzywami. Smażyć dalej na małym ogniu.
    5. Do gotującej wody dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (zwykle ok. 3 minuty). Wyjąć z garnka i odcedzić.
    6. Jak najszybciej przełożyć makaron do woka i porządnie wymieszać z warzywami i kurczakiem, aby smaki się połączyły.
    7. Tuż przed podaniem posypać posiekaną świeżą miętą lub kolendrą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis