Chili con carne z chorizo

    Chili con carne z chorizo

    7polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    To pożywne i pełne smaku chilli con carne z czarną fasolą, mieloną wołowiną, kiełbasą chorizo, boczkiem i pysznymi przyprawami. Podawać z ryżem. Aby zaoszczędzić na czasie można użyć fasoli z puszki; można też użyć czerwonej fasoli "kidney".

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g suchej fasoli pinto lub czarnej fasoli
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 225 g kiełbasy chorizo (w całości)
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
    • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
    • 30 g smalcu
    • 300 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 wołowa kostka rosołowa
    • 2 suszone czerwone papryczki chili
    • 300 g ugotowanego białego ryżu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać fasolę, znów doprowadzić do wrzenia, ale zdjąć z ognia w chwili, gdy zacznie się gotować. Odcedzić.
    2. Fasolę włożyć do dużego garnka z wodą, dodać cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu przez 45 minut. Gdy się ugotuje doprawić solą.
    3. Chorizo obrać ze skórki i zmiksować w robocie kuchennym.
    4. Cebulę pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w małą kostkę.
    5. Na patelni, na średnim ogniu stopić smalec, dodać cebulę, a następnie boczek i smażyć przez 3 minuty. Dodać chorizo i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mielone mięso, pokruszyć je na mniejsze części i smażyć przez 5 minut, aż będzie dobrze usmażone.
    6. Dodać paprykę w proszku i chwilę smażyć. Wmieszać 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego i puszkę pomidorów. Doprawić lekko pieprzem i papryczką chili, a następnie dodać kumin, oregano i tymianek. Dodać kostkę rosołową i dusić całość przez 20 minut.
    7. Jeśli zostanie niewiele sosu - dodać odrobinę wody. Wmieszać ugotowaną fasolę, spróbować i doprawić do smaku. Podawać z białym ryżem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis