Chłodnik z cukinii i pora

    Chłodnik z cukinii i pora

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten chłodnik jest idealny na gorące, letnie dni. Podaje się go w szklankach w grzankami i pokruszonym serem feta. Doskonała przystawka na imprezy!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 pory, umyte i posiekane
    • 1 łyżeczka curry
    • 3 cukinie, obrane i pokrojone w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka creme fraiche
    • 50 g sera feta, pokruszonego
    • grzanki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Do garnka wlać bulion i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
    2. W międzyczasie, w drugim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pory aby zmiękły. Dodać cukinię i curry, dobrze wymieszać, a następnie wlać bulion.
    3. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez około 30 minut.
    4. Studzić przez kilka minut, a następnie dodać creme fraiche i zmiksować ręcznym blenderem. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, wymieszać i przelać do 4 szklanek. Udekorować grzankami i serem feta. Podawać na zimno.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis