Tiramisu dla dzieci

    (5)
    2 godz. 15 min

    Ta wersja klasycznego włoskiego deseru nie zawiera kawy ani alkoholu. Biszkopty maczane są w wodzie z cukrem, a następnie przekładane serkiem mascarpone i startą czekoladą.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 150 g cukru pudru
    • 2 białka
    • 200 g mlecznej czekolady
    • 200 g podłużnych biszkoptów
    • 200 ml wody wymieszanej z 1 łyżką cukru
    • 4 żółtka
    • 400 g serka mascarpone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką.
    2. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać je do żółtek, delikatnie mieszając łyżką.
    3. Połowę biszkoptów zanurzać na 2 sekundy w słodkiej wodzie, a następnie wyłożyć nimi dno szklanego naczynia lub indywidualne pucharki. Na biszkoptach wyłożyć połowę mieszaniny z mascarpone. Na to zetrzeć trochę czekolady.
    4. Ułożyć kolejną warstwę z nasączanych biszkoptów i serka i znów zetrzeć na wierzch czekoladę.
    5. Przed podaniem chłodzić przez co najmniej 2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis