Kurczak z kurkami

    Kurczak z kurkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Najlepiej przygotować to danie latem, gdy można dostać świeże kurki. Można też do niego użyć borowików, smardzów, albo mieszanki ulubionych grzybów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g masła
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 500 g kurek, umytych i z przyciętymi nóżkami
    • kilka łodyżek świeżego tymianku (tylko listki)
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 100 ml wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło, a następnie dodać piersi z kurczaka i smażyć je przez 7 minut na każdej stronie. Oprószyć solą i pieprzem.
    2. W międzyczasie w drugiej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na rumiano.
    3. Do cebuli dodać kurki. Posypać listkami tymianku. Smażyć przez około 10 minut, aż płyn z patelni prawie całkiem wyparuje.
    4. Po 10 minutach posypać grzyby posiekaną natką pietruszki.
    5. Wyjąć kurczaka z patelni, do patelni wlać wino i mieszając, zeskrobać z dna przypalone kawałki kurczaka.
    6. Na półmisku ułożyć kurki, a na nich kurczaka. Polać całość sosem z wina.
    7. Oprószyć solą i pieprzem.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis