Tajski rosół wołowy z makaronem

    Tajski rosół wołowy z makaronem

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Rozgrzewająca, świetna do spożycia podczas zimnych dni.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 15 g suszonych grzybów shiitake
    • 100 ml wrzątku
    • 1 l wywaru wołowego
    • 4 świeże listki limonki, porwane na kawałki
    • 1 łodyżka palczatki cytrynowej, pokrojona na 3 kawałki
    • 1 ząbek czosnku, wycinięty
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • 2,5 cm świeżego imbiru, startego
    • 15 g świeżej kolendry
    • 150 g marchewki
    • 100 g pora
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 100 g groszku cukrowego
    • 100 g listków kapusty pekińskiej
    • 340 g chudego rumsztyku bez tłuszczu
    • 100 ml mleczka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu
    • 260 g chińskiego makaronu jajecznego
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 4 łyżeczki sosu rybnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włożyć grzyby do małej miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
    2. Wlać wywar do dużego rondla. Dodać listki limonki, palczatkę cytrynową, czosnek, chili i imbir. Oderwać listki kolendry od łodyżki i odłożyć je na później. Posiekać łodyżkę i dodać do wywaru.
    3. Przykryć rondel i doprowadzić wywar do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na maleńki. Gotować 10 minut, a przez ten czas przygotować warzywa oraz mięso.
    4. Odcedzić grzyby, wlać płyn do gotującego się wywaru. Przekroić grzyby wzdłuż na połówki. Pokroić marchewkę, pora i selera naciowego na kawałki długości 5 cm. Przekroić strączki groszku cukrowego wzdłuż na pół i drobno poszatkować liście kapusty pekińskiej. Pokroić mięso w cienkie paski o szerokości około 1 cm.
    5. Wyjąć z rosołu listki limonki i palczatkę. Doprowadzić wywar z powrotem do wrzenia, a następnie wrzucić marchewkę, pora i selera naciowego. Przykryć i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i zwiększyć ogień.
    6. Gdy tylko wywar zacznie wrzeć, pokruszyć makaron i wrzucić do rondla. Dodać grzyby i mięso, doprowadzić do delikatnego wrzenia i gotować minutę bez przykrycia. Starannie wymieszać, a następnie dodać groszek cukrowy i kapustę pekińską.
    7. Dodać skórkę i sok z limonki oraz sos rybny i starannie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby dodać więcej sosu rybnego.
    8. Nałożyć do misek makaron, mięso i warzywa łyżką cedzakową. Zalać rosołem, posypać listkami kolendry i podawać natychmiast.
    9. Inne propozycje. Zamiast grzybów shiitake można dodać 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek oraz dodać o 100 ml wywaru więcej. Niskotłuszczowe mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mleczkiem kokosowym. Zupa smakuje równie dobrze z kurczakiem. Ugotować 900 ml wywaru z kurczaka razem z tajskimi dodatkami smakowymi, dodać paseczki marchewki i 100 g miniaturowych kolb kukurydzy, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (nie dodawać porów i selera naciowego). Gotować na maleńkim ogniu 5 minut. Dodać 4 filety z udek kurczaka (bez kości i skóry), pokrojone w paseczki, namoczone grzyby shiitake wraz z płynem oraz 50 g posiekanej natki pietruszki. Starannie wymieszać, przykryć i gotować około 3 minut. Dodać mleczko kokosowe, 150 g ugotowanego chińskiego makaronu, groszek cukrowy i kapustę pekińską. Wymieszać i gotować na małym ogniu 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie. Dodać sok i skórkę z limonki, sos rybny i listki kolendry.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Marchew i groszek to pomyłka! W tajskiej kuchni nie do pomyślenia, podobnie jak pieczarki. Grzybów shitake NIE DA SIĘ NICZYM ZASTĄPIĆ. A miary (340 g rumsztyku, 900 ml wywaru) to też bzdura, gotuje się potrawę, podając PRZYBLIŻONE WARTOŚCI i zawsze KONTROLUJĄC smak. Waga w kuchni to herb złego kucharza/kucharki! - 14 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis