Tadżin z kurczakiem i z dynią

    Tadżin z kurczakiem i z dynią

    1polubienie
    3godz.55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten tadżin z kurczakiem, ziemniakami, dynią i ciecierzycą jest bardzo sycący i bardzo smaczny. Często przygotowuję go zimą, gdy na dworze jest brzydka pogoda. Wszystkim bardzo smakuje! Podawać z kaszą kuskus.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cały kurczak, pokrojony na kawałki
    • 150 ml passaty
    • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
    • 400 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
    • 2 cebule, pokrojone na ćwiartki
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej i przepłukanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • Marynata
    • sok z 1 cytryny
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 25 g posiekanej świeżej kolendry
    • 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny.
    2. W dużej brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać kawałki kurczaka (marynatę odłożyć na później) i smażyć na rumiano. Doprawić solą i pieprzem. Dodać passatę, marynatę i 250 ml wody, gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
    3. Dodać ziemniaki, cebulę i dynię (i 1 łyżkę wody, jeśli sos jest za gęsty), i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
    4. Wmieszać ciecierzycę i dusić jeszcze przez 15 minut.
    5. Ułożyć kurczaka na półmisku, wkoło ułożyć warzywa, a po wierzchu polać sosem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis