Tadżin z kurczaka z konserwowymi cytrynami i oliwkami

    Tadżin z kurczaka z konserwowymi cytrynami i oliwkami

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    To bardzo proste danie - idealne dla początkujących kucharzy! Powinno się je przygotowywać w specjalnym naczyniu - tadżin - od którego pochodzi nazwa potrawy, ale ja je przygotowuję w brytfance i jest równie pyszne. Pod koniec duszenia zawsze próbuję potrawę i w razie czego dodaję więcej soli, ale cytryny konserwowe i oliwki zwykle dają już dość soli.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 6 filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w dużą kostkę
    • 150 g zielonych oliwek bez pestek
    • 2 cytryny konserwowe, pokrojone na kliny
    • pieprz do smaku
    • 50 g posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu.
    2. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Wmieszać przyprawy, kurczaka, oliwki i cytrynę. Oprószyć pieprzem.
    3. Dodać 150 ml wody i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło z kaszą kuskus lub ze świeżym chlebem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    oj troszecvzke uproszczony ten przepis - 29 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis