Kurczak w pomidorach

To danie z kurczaka nie wymaga zbyt wiele pracy, a będzie smakował całej rodzinie! To po prostu kurczak w odświeżającym i lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem wódki i cytryny. Doskonały na obiad - podawać z ryżem lub makaronem.

Valeriel

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml wódki
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 puszka (400 g) pomidorów w całości, odsączonych i pokrojonych na małe kawałki
  • 75 g posiekanego szczypiorku z cebulką

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Nadmiar mąki strzepnąć.
  2. W patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka po 5 minut z każdej strony. Zdjąć kurczaka z patelni i odstawić.
  3. Patelnię zdeglazować wódką Z DALA od wszelkich płomieni: wlać wódkę na patelnię i zdrapać drewnianą łyżką przypalone kawałki z dna patelni.
  4. Dodać bulion drobiowy, sok cytrynowy, pomidory i posiekany szczypior.
  5. Gotować na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje (około 8 minut).
  6. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut, aż kurczak będzie wewnątrz ugotowany, a sos zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze kilka łyżek bulionu.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie