Tadżin z kurczaka z pistacjami

    Tadżin z kurczaka z pistacjami

    19polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 17 osób

    Kilka lat temu jadłam ten tadżin w restauracji marokańskiej. Tak mi posmakował, że spróbowałam odtworzyć ten przepis w domu! Moja wersja jest jeszcze smaczniejsza! To bardzo łatwa potrawa, a goście będą zachwyceni.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,25 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w dużą kostkę
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 750 ml bulionu drobiowego
    • 3 małe konserwowe cytryny (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • czarny pieprz do smaku
    • 100 g rodzynek
    • 150 g pistacji (łuskanych)
    • 50 g świeżych listków kolendry
    • 300 g kuskus
    • 3 łyżki świeżo posiekanej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W rondlu o grubym dnie lub w brytfance, na oliwie podsmażyć na rumiano kurczaka. Wyjąć z rondla.
    2. Do rondla włożyć cebulę i czosnek, w razie potrzeby dolać więcej oliwy i smażyć, aż cebula się zeszkli.
    3. Włożyć kurczaka z powrotem do rondla, dodać bulion, cytryny (jeśli się używa), kumin, imbir, cynamon, kurkumę, paprykę w proszku, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Wmieszać rodzynki, pistacje i kolendrę (odłożyć kilka listków do dekoracji) i dusić jeszcze przez 15 minut.
    5. W międzyczasie przygotować kuskus: wsypać go do miski, zagotować 500 ml wody i wlać ją do miski z kaszą. Przykryć i odstawić, aż cała woda się wchłonie. Wymieszać widelcem, rozbijając grudki. Skropić łyżką oliwy, posypać posiekaną miętą, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
    6. Nakładać tadżyn z sosem na porcję kuskusu i dekorować listami kolendry.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    1

    świetne! - 28 lut 2015

    alicjape22
    autor:
    0

    Danie przepyszne, robiłam pierwszy raz i byłam bardzo zaskoczona, że wyszło tak pyszne. Na pewno zrobię jeszcze je nie raz - 16 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis