Pasztet drobiowo-wieprzowy

    Pasztet drobiowo-wieprzowy

    2polubienia
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten wyśmienity pasztet jest doskonały na specjalne okazje. W jego skład wchodzą: wątróbki drobiowe, pierś drobiowa, mięso kiełbasiane, szynka, suszone śliwki i migdały, a całość się zapieka. Trzeba go przygotować zawczasu i zostawić na jeden dzień w lodówce. Później można go przechowywać w lodówce przez co najmniej tydzień. Podawać ze świeżą bagietką lub z krakersami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 jajko
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku (tylko listki)
    • 100 g migdałów
    • 100 g suszonych śliwek
    • 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 200 g wieprzowego mięsa kiełbasianego
    • 250 g wątróbek drobiowych
    • 3 liście laurowe
    • 1 gruby plaster szynki (ok. 1,5 cm)
    • 1 łyżka masła
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować masłem formę do pieczenia pasztetów.
    2. Wątróbki wraz z szynką włożyć do miski robota kuchennego i zmiksować na bardzo drobno. Dodać mięso kiełbasiane, jajko i tymianek, doprawić pieprzem i ponownie zmiksować.
    3. Na patelni, na oliwie smażyć piersi kurczaka na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać do zmiksowanej masy. Wmieszać migdały i śliwki i przełożyć całość do formy. Na wierzchu ułożyć liście laurowe.
    4. Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 dzień do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis