Muffiny z kasztanami i karmelizowanymi bananami

    Muffiny z kasztanami i karmelizowanymi bananami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To niezwykłe, przepyszne muffiny, które zachwycą wszystkich Twoich gości! Doskonałe na Święta lub Sylwestra.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Muffiny
    • 120 g cukru
    • 145 g mąki kasztanowej
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 140 g stopionego masła
    • Polewa
    • 125 g serka śmietankowego
    • 40 g miękkiego masła
    • 80 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • Do dekoracji
    • 2 banany, obrane i pokrojone w grube plasterki
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
    2. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki na muffiny, w drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Dodać mokre do suchych i delikatnie wymieszać łyżką, ale nie mieszać za długo.
    3. Przelać ciasto do przygotowanej formy, napełniając ją do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej kratce.
    4. W międzyczasie skarmelizować banany: położyć plasterki banana na gorącej patelni. Posypać 1/2 cukru, a następnie odwrócić na drugą stronę. Gdy się ładnie przyrumienią odwrócić raz jeszcze i posypać pozostałym cukrem. Gdy znów się przyrumienią, zdjąć z ognia i odstawić.
    5. Przygotować polewę: w misce wymieszać serek śmietankowy z masłem. Dodać wanilię i cukier puder. Mieszać energicznie trzepaczką, aż masa będzie gładka i będzie mieć konsystencję dobrą do smarowania.
    6. Gdy muffiny ostygną, odciąć ostrym nożem górną, wypukłą część i odłożyć. Na muffinach położyć po plasterku karmelizowanego banana, a następnie przykryć je odciętymi wierzchołkami. Udekorować polewą i plasterkami karmelizowanych bananów.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis