Serowe placki ziemniaczane

    Serowe placki ziemniaczane

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To przepis na rosti, czyli placki ziemniaczane po szwajcarsku, ale nieco zmodyfikowany. Starte ziemniaki miesza się z jajkiem, serem, czosnkiem i cebulą i smaży jako jeden duży placek. Podawać na śniadanie, lunch, obiad, lub na kolację!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 300 g startego sera comté lub gruyere
    • 5 łyżek mąki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mała cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem, serem, mąką, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem.
    2. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Poruszać patelnią, aby olej pokrył ją równomiernie. Przełożyć na patelnię masę ziemniaczaną, wyrównać łyżką i smażyć przez około 15 minut na dużym ogniu.
    3. Zmniejszyć ognień na mały i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona też będzie złotobrązowa. Odwrócić placek wprost na talerz i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis