Wieprzowina pięć smaków

    Wieprzowina pięć smaków

    26polubień
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Nawet dla osób konserwatywnych kulinarnie ta egzotyczna chińska potrawa będzie wyśmienita!

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g polędwiczki wieprzowej, okrojonej z tłuszczu
    • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka przyprawy pięć smaków
    • 300 g fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
    • 2 duże papryki (1 czerwona i 1 żółta lub pomarańczowa), pokrojone w paseczki
    • 120 ml gorącego wywaru warzywnego
    • sól i pieprz
    • listki świeżej kolendry do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Pokroić polędwiczkę w poprzek w plasterki grubości 5 mm, a następnie w paseczki szerokości 5 mm. Przykryć mięso i odstawić.
    2. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 4 minuty, ewentualnie ugotować go lub namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odlać i odstawić.
    3. Mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię o grubym dnie. Wlać olej i poruszać wokiem, by rozlał się po dnie i brzegach. Wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć, cały czas mieszając, przez minutę. Dodać przyprawę pięć smaków i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
    4. Wrzucić paseczki wieprzowiny i smażyć, wciąż mieszając, przez 3 minuty. Dodać fasolkę (lub groszek cukrowy), paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    5. Wrzucić do woka makaron i smażyć jeszcze 2–3 minuty, mieszając i potrząsając wokiem, aż składniki będą dobrze wymieszane.
    6. Doprawić potrawę do smaku i podawać, posypaną listkami kolendry.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 25 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis