Omlet serowy

    Omlet serowy

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Do tego przepisu używam sera comte, ale można też użyć ementalera lub gruyera. To prosty omlet, który na pewno zagości na Waszych stołach na stałe, zwłaszcza w czasie weekendu. Można go doprawić świeżymi ziołami, choć i tak jest już doskonały!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 8 jajek (lub po 2 jajka na osobę)
    • 1 łyżka wody
    • 50 g startego sera comte

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Na teflonową patelnię wlać oliwę. Rozgrzać ją na średnim ogniu i dodać cebulę. Smażyć ją przez około 10 minut, aby się przyrumieniła.
    2. W międzyczasie, w misce roztrzepać jajka. Dodać łyżkę wody i dobrze wymieszać.
    3. Zwiększyć ogień pod patelnią na duży. Wlać mieszaninę jajeczną.
    4. Za pomocą drewnianej łyżki przesunąć brzegi omletu ku środkowi patelni, aby ciekła część przepłynęła w kierunku brzegów i mogła się ściąć. Powtórzyć tę czynność kilkakrotnie, aby w omlecie nie było już płynnych części. Dodać ser. Zmniejszyć ogień na mały.
    5. Smażyć jeszcze przez 5-10 minut - w zależności od upodobań (5 minut aby był lekko ścięty, 10 minut na mocno ścięty.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis