Omlet serowy

    (3)
    15 min

    Do tego przepisu używam sera comte, ale można też użyć ementalera lub gruyera. To prosty omlet, który na pewno zagości na Waszych stołach na stałe, zwłaszcza w czasie weekendu. Można go doprawić świeżymi ziołami, choć i tak jest już doskonały!


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 8 jajek (lub po 2 jajka na osobę)
    • 1 łyżka wody
    • 50 g startego sera comte

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Na teflonową patelnię wlać oliwę. Rozgrzać ją na średnim ogniu i dodać cebulę. Smażyć ją przez około 10 minut, aby się przyrumieniła.
    2. W międzyczasie, w misce roztrzepać jajka. Dodać łyżkę wody i dobrze wymieszać.
    3. Zwiększyć ogień pod patelnią na duży. Wlać mieszaninę jajeczną.
    4. Za pomocą drewnianej łyżki przesunąć brzegi omletu ku środkowi patelni, aby ciekła część przepłynęła w kierunku brzegów i mogła się ściąć. Powtórzyć tę czynność kilkakrotnie, aby w omlecie nie było już płynnych części. Dodać ser. Zmniejszyć ogień na mały.
    5. Smażyć jeszcze przez 5-10 minut - w zależności od upodobań (5 minut aby był lekko ścięty, 10 minut na mocno ścięty.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)