Risotto na szampanie

    Risotto na szampanie

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To bardzo proste risotto, pełne smaku. Ryż arborio gotuje się w bulionie warzywnym z dodatkiem szampana, a następnie miesza się go z parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 150 ml szampana
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • 400 ml gorącego bulionu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 500 g ryżu arborio (ryżu do risotto)
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W teflonowej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cebulę na średnim ogniu, aby się przyrumieniła.
    2. Dodać ryż u mieszać, aby dobrze pokrył się oliwą. Wlać szampana i redukować (gotować, aż całość zgęstnieje).
    3. Stopniowo dodawać bulion. Gotować przez 15 minut nie mieszając, ale od czasu do czasu potrząsać patelnią.
    4. Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i masło. Mieszać, podgrzewając przez kilka minut na małym ogniu. Podawać w szklankach jako przystawka lub na talerzach - jako danie główne.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis