Wołowina po japońsku

    Wołowina po japońsku

    11polubień
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    W tym daniu paski wołowiny obtaczamy w mieszance przypraw o intensywnym smaku i smażymy razem z warzywami oraz gryczanym makaronem soba. Polecam!

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka pasty wasabi
    • 450 g polędwicy, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w paski
    • 300 g makaronu gryczanego soba
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej wzdłuż na kawałki długości 5 cm
    • 125 g grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki
    • 750 ml bulionu dashi, przyrządzonego z granulatu
    • 1 arkusz nori, pokrojony w cienkie paski
    • 15 g świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zmieszać 3 łyżki sosu sojowego, czosnek, mąkę kukurydzianą i pastę wasabi w średniej wielkości naczyniu. Dodać mięso i wymieszać, żeby pokryło się sosem. Odstawić.
    2. Zagotować wodę, włożyć makaron i gotować 5 minut (lub według przepisu na opakowaniu).
    3. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie, wlać połowę oleju i poruszać patelnią, żeby olej pokrył całą powierzchnię. Włożyć paprykę, dymkę i grzyby, smażyć 4 minuty, aż warzywa zmiękną. Zdjąć je z patelni łyżką cedzakową.
    4. Odcedzić makaron i odstawić.
    5. Rozgrzać na patelni resztę oleju, dodać mięso i smażyć około 4 minut, aż zmięknie. Zdjąć łyżką cedzakową.
    6. Wlać bulion dashi i pozostałe 2 łyżki sosu sojowego na patelnię lub do woka, dodać makaron, warzywa, nori i kolendrę. Potrząsnąć, następnie dodać mięso i potrząsnąć ponownie.
    7. Nakładać danie do miseczek, polać sosem pozostałym na patelni. Podawać na gorąco.
    8. Inne propozycje. Zamiast bulionu dashi można użyć wywaru z wołowiny, najlepiej domowej roboty. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, można do smażonych warzyw dodać jedną drobno pokrojoną papryczkę chili.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AlaSikoraSzyplowska
    0

    Dodałam do marynaty sake, wyszło bosko przepyszne ;-) Dziękuję!!! - 28 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis