Waniliowe kocie języczki

    Waniliowe kocie języczki

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Moje dzieci mówią, że te ciasteczka wyglądają jak kocie języki - i stąd ta nazwa! Lubię podawać je z bitą śmietaną, ale są też pyszne bez dodatków. Szybko się pieką, więc trzeba ich pilnować, żeby się nie przypaliły.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru pudru
    • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
    • 175 g mąki pszennej
    • 3 białka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować masło z cukrem pudrem (i kilkoma kroplami aromatu waniliowego). Dodać mąkę i białka i wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste. Nałożyć ciasto łyżką do woreczka dekoratorskiego i wyciskać podłużne kształty długości ok. 4 cm wprost na blachę (pozostawiając kilka centymetrów przerwy między ciasteczkami).
    3. Piec przez 10-12minut, stale je obserwując. Wyjąć z piekarnika kiedy brzegi zaczną się rumienić.
    4. Jeśli ciasteczka mają być nieco wygięte można to zrobić zanim ostygną, bo są wtedy dość giętkie. Należy je ułożyć na wałku i lekko naciągnąć - po ostygnięciu powinny zachować wygięty kształt.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis