Puree z marchewki

    Puree z marchewki

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo prosty przepis na marchewkę, którą pokochają i młodzi i starzy! To doskonały sposób, aby przekonać dzieci do innych warzyw poza ziemniakami. Można też ją wymieszać pół na pół ze słodkimi ziemniakami - efekt będzie przepyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 80 g masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1,5 kg marchwi
    • 600 ml bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do dużego garnka włożyć 20 g masła i podsmażać na nim cebulę przez kilka minut.
    2. Dodać marchew pokrojoną w plasterki i bulion. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
    3. Odcedzić marchew, włożyć z powrotem do garnka, i dodać 60 g masła, a następnie szybko zmiksować lub rozgnieść, aby powstało puree. Doprawić solą i pieprzem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis