Babeczki marchewkowe

    Babeczki marchewkowe

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pachnące, wilgotne babeczki marchewkowe z pyszną polewą z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 150 g cukru
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • 60 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g mielonych migdałów
    • 50 g posiekanych orzechów pekan
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 300 g marchwi, obranej i startej na tarce
    • 10 g masła do wysmarowania foremek
    • Polewa z serka śmietankowego
    • 500 g serka śmietankowego
    • cukier puder do smaku (ok. 350 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
    2. Jajka wymieszać trzepaczką z cukrem, aż masa będzie jasna. Dodać skórkę, a następnie sok z cytryny, mąkę, sól, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, cynamon i na końcu marchew.
    3. Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Nakładać ciasto łyżką do przygotowanych foremek do 2/3 ich wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.
    5. Przygotować polewę: mikserem roztrzepać serek śmietankowy, dodawać powoli cukier puder, aż do uzyskania pożądanego smaku i konsystencji.
    6. Kiedy babeczki już całkowicie ostygną, dekorować je polewą. My bardzo lubimy, gdy babeczki są całkiem zimne, po 24 godzinach w lodówce, więc można je dekorować polewą po takim czasie albo na drugi dzień, po przechowaniu ich w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis