Wieprzowina po karaibsku

    Wieprzowina po karaibsku

    2polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pełne smaku danie z dodatkiem karaibskiej odmiany curry - colombo. To mieszanka przypraw, którą można dostać w supermarketach lub w sklepach z przyprawami. Zawiera kurkumę, kumin, kolendrę, gorczycę, imbir, kozieradkę, goździki, pieprz i kilka innych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1/2 czerwonej lub zielonej papryczki chili, drobno posiekanej
    • 1 łyżka białego octu 5%
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    • 3 łodyżki szczypiorku, posiekane
    • 4 łodyżki natki pietruszki, posiekane
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 szczypta mielonych nasion kopru włoskiego
    • 2 łodyżki tymianku
    • 1 szczypta mielonej kolendry
    • 1 mango, pokrojone w kostkę
    • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 3 łyżki przyprawy colombo
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W misce wymieszać wieprzowinę z połową czosnku, chili, octem, solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę.
    2. W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać w nim szczypiorek, pozostały czosnek, pietruszkę, cebulę, nasiona kopru, tymianek i kolendrę przez 5 minut. Dodać wieprzowinę, mango, bakłażana, cukinię, ziemniaki i colombo. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Dodać tyle wody aby przykryła mięso i dusić przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wmieszać sok cytrynowy i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis