Jagnięcina po karaibsku

    Jagnięcina po karaibsku

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Colombo to karaibska mieszanka przypraw, która przypomina nieco curry. Ta jagnięcina jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Aby posiłek był dobrze zbilansowany, podawać z ziemniakami lub kuskusem. Colombo można kupić przez internet lub w specjalistycznych sklepach z przyprawami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej w kostkę
    • sok z 4 cytryn
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 5 łodyżek tymianku
    • 2 liście laurowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 100 g przyprawy colombo
    • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Jagnięcinę włożyć do miski i marynować przez 1 godzinę w soku cytrynowym wymieszanym z czosnkiem, chili, tymiankiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
    2. Wyjąć jagnięcinę z marynaty. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu i smażyć mięso przez 5 minut, aż będzie przyrumienione. Dodać cebulę, colombo i bakłażana oraz tyle wody, aby przykryła mięso. Dusić przez 1 godzinę. Doprawić do smaku i podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis