Jagnięcina słodko-kwaśna

    Jagnięcina słodko-kwaśna

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jagnięcina to mięso o wysokiej atrakcyjności kulinarnej, choć nadal mało doceniane. Cechuje się dużą wartością odżywczą. W tym przepisie na słodko-kwaśno! Pyszna!

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 kotletów z combra jagnięcego z wystającymi kostkami
    • 6 łyżek octu balsamicznego
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i mielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. marynowanie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włożyć kotlety jagnięce do płytkiego, niemetalowego naczynia i skropić octem balsamicznym. Posypać cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Starannie obtoczyć kotlety w occie. Przykryć kawałkiem folii plastikowej i wstawić na 20 minut do lodówki.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kotlety, zachowując marynatę. Smażyć 3–4 minuty z każdej strony.
    3. Wlać marynatę na patelnię i podgrzewać, żeby bulgotała przez około 2 minuty, aż nieco wyparuje. Zdjąć kotlety z patelni i podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis