Deser bezowy z karmelem

Ten deser bezowy trzeba przygotować wcześniej, ponieważ później się go zamraża. Składa się z warstwy bitej śmietany, bezy i karmelu. UWAGA: w przepisie używa się surowych jaj.

Bibus

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 140 g cukru pudru
  • 2 duże gotowe bezy lub 12 małych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 700 ml śmietany tortowej (48%)
  • karmel - ile potrzeba

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Wstawić do lodówki.
  2. Białka ubić na sztywno; odstawić.
  3. W misce wymieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać śmietanę i białka.
  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej po kolei warstwy: masy śmietanowej, bezy, karmelu, śmietany, bezy, karmelu i na koniec znów śmietany.
  5. Wstawić na noc do zamrażarki. Wyjąć z keksówki i udekorować sosem malinowym , kakao lub zmielonymi orzechami laskowymi.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie