Deser bezowy z karmelem

    Deser bezowy z karmelem

    1polubienie
    8godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten deser bezowy trzeba przygotować wcześniej, ponieważ później się go zamraża. Składa się z warstwy bitej śmietany, bezy i karmelu. UWAGA: w przepisie używa się surowych jaj.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 140 g cukru pudru
    • 2 duże gotowe bezy lub 12 małych
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 5 jajek
    • 700 ml śmietany tortowej (48%)
    • karmel - ile potrzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Śmietanę ubić na sztywno. Wstawić do lodówki.
    2. Białka ubić na sztywno; odstawić.
    3. W misce wymieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać śmietanę i białka.
    4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej po kolei warstwy: masy śmietanowej, bezy, karmelu, śmietany, bezy, karmelu i na koniec znów śmietany.
    5. Wstawić na noc do zamrażarki. Wyjąć z keksówki i udekorować sosem malinowym , kakao lub zmielonymi orzechami laskowymi.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis