Pudding ryżowy z karmelem

    Pudding ryżowy z karmelem

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten deser to istny cud na zimowe dni. Kremowy pudding ryżowy z dodatkiem wanilii, jajek, rodzynek i udekorowany sosem karmelowym. Dla dodatkowych walorów smakowych (i nie tylko) można dodać nieco rumu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka słonego masła
    • ziarna z 1 laski wanilii
    • 150 g cukru
    • 2 jajka
    • 200 g kleistego ryżu (np. arborio)
    • 750 ml pełnotłustego mleka
    • 75 g rodzynek
    • Karmel
    • 10 kostek cukru
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż zalać w rondelku wodą, gotować na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie odcedzić.
    2. Włożyć ryż z powrotem do rondla, dodać mleko i nasiona wanilii, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż będzie ugotowany.
    3. W międzyczasie przygotować karmel: w rondelku, na dużym ogniu podgrzać kostki cukru z wodą, aż masa zbrązowieje, ale nadal będzie płynna. Wlać do naczynia żaroodpornego.
    4. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, wmieszać cukier, masło, 2 jajka i rodzynki. Przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku pod grillem przez kilka minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis