Cafe liegeois - czyli kawa mrożona z lodami

    Cafe liegeois - czyli kawa mrożona z lodami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Café liégeois to klasyczny francuski deser na bazie espresso i lodów kawowych. Kluczem do pysznego café liégeois jest espresso dobrej jakości i schłodzenie go bardzo dobrze. Można je nawet kupić w kawiarni na wynos, przynieść do domu, wstawić do lodówki do czasu, aż będzie potrzebne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 ml espresso lub bardzo mocnej kawy
    • 500 ml bardzo dobrze śmietany tortowej (48%)
    • 25 g cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 500 ml lodów o smaku kawowym

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Zaparzyć espresso, studzić przez chwilę, a następnie wstawić od lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. 6 pucharków lub dekoracyjnych szklanek wstawić do zamrażarki na około 30 minut - powinny być bardzo zimne.
    3. Z zamrażarki wyjąć miskę i wlać do niej śmietanę. Ubić ją na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy gdy zacznie sztywnieć.
    4. Do szklanek wlać po równo kawy, dodać lody kawowe i udekorować bitą śmietaną.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis