Bugnes (francuskie pączki)

    Bugnes (francuskie pączki)

    5polubień
    2godz.34min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bugnes to francuska odmiana pączków posypanych cukrem pudrem. Pochodzą z Lyonu. Niezbędne na Tłusty Czwartek! To już tradycja, że wtedy się je smaży. Uwielbiam je od dziecka, a te pączki mojej mamy (a teraz także i moje) mają niepowtarzalny, lekko cytrynowy smak!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 opakowania aktywnych suchych drożdży (1 na 500 g mąki)
    • 1 kg mąki pszennej
    • 120 g cukru
    • skórka z 2 organicznych cytryn
    • 160 g masła, stopionego
    • 8 jajek
    • 1,5 litra oleju słonecznikowego do smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.34min. 

    1. Wymieszać drożdże z 4 łyżkami wody i odstawić na 15 minut.
    2. Dodać drożdże do mąki, a następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto w rękach (jest to bardziej praktyczne i mi osobiście bardzo się ten etap podoba!).
    3. Przykryć i odstawić na kilka godzin w ciepłym, ale nie gorącym miejscu (tam, gdzie nie ma przeciągu), aby wyrosło.
    4. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej w głębokiej patelni (lub w woku).
    5. W międzyczasie rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne kształty (na przykład romby) za pomocą małego radełka. Nie zapomnieć o posypaniu dłoni i powierzchni pracy mąką.
    6. Sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący: zanurzyć jednego pączka w oleju i obserwować, jak zmienia kolor. Powinien się szybko zmieniać. Wrzucać kolejne pączki, strzepując z nich nadmiar mąki przed zanurzeniem w oleju.
    7. Wykładać pączki na ręczniki papierowe, a kiedy obeschną - na półmisek. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis