Tajska sałatka z wołowiny i mango

    Tajska sałatka z wołowiny i mango

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta uproszczona wersja klasycznej tajskiej sałatki z wołowiny jest najsmaczniejsza, kiedy podaje się ją posypaną mieszanką siekanych orzeszków ziemnych, listków kolendry i cebuli dymki.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g polędwicy wołowej
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 mango pokrojone w cienkie plasterki
    • 3 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
    • mielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Włożyć steki z polędwicy do płaskiego, niemetalowego naczynia. Polać oliwą i sosem sojowym. Doprawić pieprzem i przewrócić, żeby całe pokryły się marynatą. Przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    2. Wyjąć steki z marynaty i wrzucić na patelnię. Smażyć po 3–5 minut z każdej strony, przekręcając każdy stek w czasie smażenia tak, żeby powstał wzorek w kształcie kratki. Przełożyć steki na deskę i odstawić na 5–10 minut.
    3. Wlać marynatę na patelnię, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka sekund. Pokroić steki na paseczki i ułożyć na czterech talerzach wraz z mango. Polać marynatą z patelni i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis