Naleśniki z mąki gryczanej

    Naleśniki z mąki gryczanej

    Zapisz do ulubionych
    2godz.8min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Mąka gryczana dodaje naleśnikom orzechowego smaku i jest to typowa wersja naleśników, które można zjeść w Bretanii.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 150 g słonego masła, stopionego
    • 500 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.8min. 

    1. W misce wymieszać obydwie mąki z solą. Dodać jajka, a następnie wodę i wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Dodać stopione masło.
    2. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
    3. Patelnię do smażenia naleśników lekko wysmarować masłem i rozgrzać na średnim ogniu. Wlać na patelnię chochelkę ciasta i smażyć naleśnik po minucie na każdą stronę. Odwrócić i podawać z dowolnym nadzieniem (ser i szynka, pomarańcza ze śmietaną, jagody, nutella, itp.).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Może być ale niezbyt dobre - 10 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis