Zaloguj się Zarejestruj się

Naleśniki z mąki gryczanej

Mąka gryczana dodaje naleśnikom orzechowego smaku i jest to typowa wersja naleśników, które można zjeść w Bretanii.

annef

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g słonego masła, stopionego
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.8min. 

  1. W misce wymieszać obydwie mąki z solą. Dodać jajka, a następnie wodę i wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Dodać stopione masło.
  2. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Patelnię do smażenia naleśników lekko wysmarować masłem i rozgrzać na średnim ogniu. Wlać na patelnię chochelkę ciasta i smażyć naleśnik po minucie na każdą stronę. Odwrócić i podawać z dowolnym nadzieniem (ser i szynka, pomarańcza ze śmietaną, jagody, nutella, itp.).

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

...
autor:
0

Może być ale niezbyt dobre - 10 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie