Far Breton z mąką gryczaną

    Far Breton z mąką gryczaną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Far Breton to pyszny deser francuski, do którego używa się mąki gryczanej, śliwek, rodzynek i cynamonu. To jakby pieczony pudding z dodatkiem suszonych owoców, ale jest bardzo delikatny i ma bogatą, gęstą teksturę. Zamiast mąki gryczanej można użyć zwykłej mąki pszennej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g mąki gryczanej
    • 250 g słonego masła
    • 1,5 litra pełnotłustego mleka
    • 3 jajka
    • 50 g cukru
    • 200 ml śmietany 18%
    • szczypta soli
    • garść suszonych śliwek i rodzynek
    • szczypta mielonego cynamonu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. W garnku zagotować mleko, dodać masło i poczekać, aż się rozpuści.
    2. W misce wymieszać mąkę z cukrem, jajkami i odrobiną mleka, a następnie dodać tę mieszaninę do gotującego mleka. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę i sól i gotować, stale mieszając, przez 10 minut. Wmieszać śliwki i rodzynki (wedle uznania) oraz cynamon.
    3. Przelać mieszaninę do dużego naczynia żaroodpornego. Za pomocą noża na wierzchu narysować kratkę. Piec przez około 40 minut. Nóż wetknięty w środek powinien wyjść czysty, jeśli tak się nie stanie - piec jeszcze przez kilka minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
    4. Podawać na ciepło!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis