Quiche z brokułami

    Quiche z brokułami

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Ta quiche brokułowa jest doskonała na obiad i bardzo łatwo się ją piecze. Można do niej użyć dowolnego sera: gruyere, cheddara, fetę, ementalera - wszystkie będą pyszne. Podawać z zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie kruchego ciasta, rozwałkowane (lub rozwinięte)
    • 1 brokuł
    • 4 jajka
    • 200 ml creme fraiche
    • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozwałkować lub rozwinąć ciasto i wyłożyć nim formę do tarty lub naczynie żaroodporne. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie przykryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać suchy groch i piec przez 10 minut. Usunąć papier i groch. Piekarnik pozostawić włączony.
    2. Brokuła pokroić na małe różyczki. Blanszować przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
    3. W misce roztrzepać jajka z creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem, gałką, tymiankiem i bazylią. Dodać ser i dobrze wymieszać. Brokuła ułożyć na podpieczonym cieście, polać masą jajeczną i piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis