Przegrzebki w białym winie

    Przegrzebki w białym winie

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja babcia i moja mama regularnie gotowały przegrzebki w ten sposób. Są po prostu wspaniałe! Zwłaszcza ikra. Przygotuj po dwa przegrzebki na osobę. Poproś na targu lub w sklepie, żeby sprzedawca od razu oczyścił przegrzebki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 przegrzebków
    • 100 ml wytrawnego białego wina
    • 25 g bułki tartej
    • 2 cebulki drobno posiekane
    • 2 łyżeczki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Jeśli przegrzebki znajdują się w pozamykanych muszlach, należy najpierw oczyścić muszle pod bieżącą wodą, aby pozbyć się błota i piasku. Otworzyć muszle, wsuwając nóż w szczelinę i przecinając mięsień w miejscu, gdzie jest przyczepiony do płaskiej części muszli. Zachować jedynie białe mięso i ikrę (pomarańczową) i włożyć je z powrotem do muszli.
    2. W patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i smażyć przez kilka minut, a następnie dodać wino i gotować jeszcze kilka minut. Polać tym sosem muszle i posypać bułką tartą.
    3. Wstawić muszle do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis