Miodowo-imbirowe polędwiczki wieprzowe

    Miodowo-imbirowe polędwiczki wieprzowe

    3polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 22 osoby

    To danie jest inspirowane kuchnią chińską i jest niezwykle proste. Polędwiczki wieprzowe są najpierw marynowane w sosie z czosnkiem, imbirem i miodem, a następnie duszone. Są słodkie i przepyszne! Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 polędwiczki wieprzowe
    • 350 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
    • 4 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 5 łyżeczek chińskiej przyprawy pięciu smaków
    • 6 łyżek miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Wymieszać imbir z czosnkiem, miodem, przyprawą chińską, sosem sojowym i olejem roślinnym.
    2. Polędwiczki wieprzowe włożyć do dużego plastikowego woreczka, zalać marynatą, wycisnąć nadmiar powietrza i zamknąć szczelnie worek. Delikatnie wmasowywać marynatę w mięso przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Podsmażyć polędwiczki równomiernie z każdej strony. Polać marynatą i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis