Kapłon duszony w smardzach

    (5)

    Tradycyjne, francuskie danie, pochodzące z okolic Bresse. Kapłona (wykastrowany młody kogut) dusi się w kremowym sosie z dodatkiem szampana i smardzów. Podawać ze świeżym makaronem.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kapłon
    • 1 cebula, posiekana
    • 100 ml szampana
    • 20 g masła
    • 500 ml śmietany 18%
    • 80 g suszonych smardzów (lub 800 g świeżych)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Suszone smardze namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 30 minut. Umyć je 4-5 razy, aby usunąć cały brud i piach.
    2. Kapłona pokroić na 6 części (2 skrzydełka, 2 udka i 2 piersi).
    3. Smażyć na patelni na maśle wraz z cebulą przez 3-4 minuty, aż się przyrumieni.
    4. Doprawić solą i pieprzem, a następnie polać szampanem.
    5. Redukować sos przez 2 minuty, a następnie dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
    6. Smardze odcedzić i dodać do patelni.
    7. Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić.
    8. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle i z pozostałym szampanem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis