Dżem jagodowy z limonką

    Dżem jagodowy z limonką

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uwielbiam jagody, a w dodatku są takie dobre dla zdrowia! To ulubiony dżem mojej rodzinki. Co roku zbieramy jagody, dzieci pomagają przygotować dżem, a potem cieszą się jak szalone kiedy wyciągamy na śniadanie słoiki, które pomogły przygotować!

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 1 kg umytych jagód
    • 550 g cukru
    • skórka i sok z 2 limonek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do dużego garnka włożyć jagody, dodać cukier i sok oraz skórkę z limonki.
    2. Doprowadzić do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, ale starając się nie pozgniatać jagód. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut, często mieszając, bo dżem może przywierać do dna.
    3. Nałożyć łyżeczkę dżemu na zimny talerz: dżem jest gotowy jeśli się marszczy po naciśnięciu palcem.
    4. Nałożyć dżem do słoików (najpierw trzeba słoiki wygotować we wrzątku, aby je wysterylizować), wytrzeć brzegi do czysta i zamknąć szczelnie słoiki.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis