Pikantny schab po chińsku

    Pikantny schab po chińsku

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przyprawa „pięć smaków”, zawierająca pieprz seczuański, cynamon, goździki, koper włoski i anyż, znacznie poprawią smak potrawy.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże kotlety schabowe, po około 200 g każdy
    • 1 łyżka chińskiej przyprawy „pięć smaków”
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Ułożyć kotlety w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Posypać mięso przyprawą „pięć smaków”, a następnie skropić je sosem sojowym i czosnkową oliwą z oliwek. Można też zmieszać przyprawę „pięć smaków” z czosnkową oliwą z oliwek i polać nią schab. Palcami wetrzeć marynatę w mięso.
    2. Przykryć naczynie folią plastikową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Zdjąć folię z naczynia, wstawić do piekarnika i piec 30–40 minut, aż schab będzie gotowy i miękki. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis