Waniliowy mus jeżynowy

    Waniliowy mus jeżynowy

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowuję ten mus z jeżyn zbieranych blisko domu. Smakuje wybornie na lodach waniliowych! Jeśli nie masz w domu cukru waniliowego możesz użyć zwykłego cukru i dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg jeżyn
    • 150 g cukru
    • 20 g cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W rondelku gotować na małym ogniu jeżyny z cukrem i cukrem waniliowym przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby mus nie przywierał do dna. Jeśli mus ma być gładki, zmiksować go na koniec w blenderze.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis